.nemonn{position:absolute;top:-9999px}
Τετάρτη, Απρίλιος 24, 2024

Λίγα λόγια για τον Δήμο Ιστιαίας

ΓΕΝΙΚΑ:
 

Η Ιστιαία απλώνεται στην πεδιάδα που δημιουργεί ο ποταμός Αέριας. Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και σε πληθυσμό πόλη της Βόρειας Εύβοιας. Η ευφορότατη πεδιάδα της, τα δασοσκεπή βουνά της, οι μαγευτικές παραλίες της και η πλούσια θάλασσα την κάνουν να χαρακτηρίζεται σαν μία από τις πιο καλοπροικισμένες περιβαλλοντικά περιοχές της Ευρώπης. Υπήρξε μία εκ των αρχαιότερων πόλεων της Ευβοίας αναφερόμενη από τον Όμηρο ως «πολυστάφυλος».

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ:

Η έκταση που οριοθετεί τον σημερινό δήμο, συμπληρωμένη από κάποιες περιοχές των γειτονικών Ωρεών και Αρτεμισίου αποτελούσε τη λαμπρή Ιστιαία της αρχαιότητας, της οποίας η ιστορία αρχίζει πολύ πριν από τους Ομηρικούς χρόνους. Η μυθική πατρίδα του Διόνυσου Νύσσα, άνηκε πολιτικά στη δικαιοδοσία της Ιστιαίας. Αυτή , μαζί με πολλές άλλες ευβοϊκές πόλεις συμμετείχε και στο Τρωικό πόλεμο.

Η πολεμική της πορεία και οι συμμετοχές της σε μάχες φτάνει μέχρι και τη Μικρασιατική καταστροφή και την συμφωνία για τις ανταλλαγές πληθυσμών, όπου η έλευση Ελλήνων προσφύγων στην περιοχή της Ιστιαίας , παρά τις αρχικές δυσκολίες συντέλεσε καθοριστικά στην πολιτιστική και παραγωγική ανάπτυξη του τόπου.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ:

Γνωρίζοντας καλύτερα την Ιστιαία θα μπορούσατε να επισκεφθείτε:

 Το υδροχαρές δάσος μεγάλης ηλικίας του Αγίου Νικολάου( Κανατάδικα)

 Τη Βρύση του Μουσταφά( Γαλατάδες)

 Το Πύργο του διαφωτιστή των σύγχρονων Ιστιαίων Γ. Φιλαρέτου

 Το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου( νότιο τμήμα της Ιστιαίας)

 Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

 Το Λαογραφικό μουσείο

 Ο καθεδρικός ναός Κοιμήσεως

 Το ναό του Αγίου Αθανασίου

 Το ναό της Ευαγγελιστρίας

 Το εξωκλήσι της Παναγίας Ντηνιούς

 Το ναό της Αγίας Μαγδαληνής(δυτικός λόφος Ιστιαίας)

 Το αρχοντικό Βλαχοθανάση και ο αιωνόβιος πεύκος (καμάρια)

 Τα δύο λιβάρια όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι( δύο σημαντικοί υδροβιότοποι που τους χειμώνες φιλοξενούν, εκτός των άλλων  υδροβιότοπων, πολυπληθή κοπάδια άγριων κύκνων

 Το Δινιόρεμα( μεγάλο πάρκο με πλατάνια στις όχθες του παραπόταμου Ξηριά)

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΡΕΤΡΑ:

Χωρίς καμία υπερβολή, η περιοχή της Ιστιαίας μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μία από τις πιο όμορφες από φυσικής και κλιματολογικής άποψης, περιοχές του κόσμου. Η μεγαλόνησος του Αιγαίου θεωρείται πρωτοπόρος στη διάδοση του ανθρώπινου πολιτισμού και μοναδική στην ποικιλία φυσικών καλλονών. Σύμφωνα με τα όριά του περιλαμβάνει τόσο μερικές από τις ομορφότερες αιγαιοπελαγίτικες ελληνικές παραλίες, όσο και ένα κατάφυτο ορεινό κομμάτι προικισμένο από τη φύση με εξαίρετης ποιότητας και μοναδικής ποικιλία χλωρίδα. Έτσι λοιπόν δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί και ως επίγειος παράδεισος. Τρία χιλιόμετρα βόρεια των Ωρεών υπάρχει μία φυσική πλαζ, η οποία μπορεί να θεωρηθεί από τις πιο όμορφες και καθαρές της Ελλάδας. Ανατολικά του δήμου Ιστιαίας υπάρχουν τα Καντάδικα με την απέραντη καθαρότατη θάλασσα και τα καταγάλανα νερά της. Αυτά βρίσκονται απέναντι από το στόμιο του Παγασητικού και απέχουν 5 χλμ από την Ιστιαία..

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ:

Η περιοχή χαρακτηρίζεται τουριστικά ανεπτυγμένη, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, διαθέτει συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, αρκετές ψαροταβέρνες, μεζεδοπωλεία και café.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

Οι λάτρεις της ποδηλασίας μπορούν να απολαύσουν μια ευχάριστη βόλτα με ποδήλατα στα δάση της περιοχής, ενώ οι φίλοι της ιππασίας μπορούν να χαρούν το χόμπι τους στις Καματριάδες.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Διαφήμιση

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Διαφήμιση

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Διαφήμιση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Διαφήμιση