.nemonn{position:absolute;top:-9999px}
Πέμπτη, Απρίλιος 18, 2024

Μονές στην Εύβοια





ΜΟΝΗ ΚΑΡΥΩΝ

 

Τη θέση της παλιάς μονής, σήμερα θυμίζουν τα ερείπια των παλιών ξενώνων, καθώς και ο ναός του Αγίου Ιωάννη. Η μονή βρίσκεται απέναντι από την Αχλαδερή. Φθάνοντας στο χωριό Συκιές, και συγκεκριμένα στην πλατεί αμε τον πλάτανο, ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, που βρίσκεται δεξιά από το περίπτερο. Στην πορεία του δρόμου αυτού και μετά το τελευταίο σπίτι του χωριού συναντάμε μια διασταύρωση, με μια μικρή πινακίδα. Ο δρόμος από εκεί και μέχρι την μέση της διαδρομής είναι βατός χωματόδρομος, ο οποίος παραδόξως από τη μέση μέχρι τη μονή έχει ασφαλτοστρωθεί.




ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΥΜΗΣ


Η γυναικεία μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή απλά << Μοναστήρι>>, όπως είναι πιο γνωστό στους Κουμιώτες, βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. βόρεια της Κύμης. Χτισμένο σε ένα τοπίο με πανοραμική θέα προς το Αιγαίο και τη Σκύρο. Τα αρχεία της μονής καταστράφηκαν κατά την πυρπόλησή της από τον Ομέρ της Καρύστου το 1822, με αποτέλεσμα να μη είναι γνωστή σήμερα η χρονολογία ίδρυσής της. Η μονή πάντως, σύμφωνα με την παράδοση, έχει κτιστεί πρίν το 16ο αιώνα από μοναχούς του Αγίου Όρους.


Τηλ.22220 22616



ΜΟΝΗ ΧΙΛΙΑΔΟΥΣ

Ακριβώς πάνω από τις ανεπανάληπτες και παγκοσμίως φημισμένες παραλίες της Χιλιαδούς, δίπλα στο δρόμο, που οδηγεί στην Κύμη, βρίσκεται ο ναός μιας διαλυμένης πιά μονής, από την οποία πήρε το όνομα ολόκληρη αυτή η πανέμορφη παραλιακή περιοχή της ανατολικής Εύβοιας. Σύμφωνα με την παράδοση η βυζαντινή εκκλησία πήρε το όνομα << Χιλιαδού>> γιατί ήταν η χιλιοστή, που χτίστηκε με εντολή της αυτοκράτειρας του Βυζαντίου, Θεοδώρας ( 830-856), μετά το τέλος των εικονομαχιών.

 




ΜΟΝΗ ΚΛΙΒΑΝΟΥ

Από την παλαιά μονή σήμερα σώζεται μόνο ο ναός της. Η πρόσβαση μπορεί να γίναι τόσο από το Ωρολόγι όσο και από τον Κρεμαστό μέσω του χωματοδρόμου που συνδέει τα δύο χωριά. Η διασταύρωση , που οδηγεί στη μονή, βρίσκεται στη ρεματιά και απέχει 4,5 χιλιόμετρα από τον Κρεμαστό και 3,5 από το Ωρολόγι. Για τον επισκέπ-τη ο οποίος έρχεται από το Αλιβέρι προτείνουμε όταν φθάσει στο Ωρολόγι, μετά το γεφυράκι, που βρίσκεται πάνω στον εθνικό δρόμο , να ακολουθήσει την πρώτη διασταύρωση αριστερά.

 

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Βρίσκεται 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Άνω Βάθειας.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ

Χτίσθηκε το 962 και έχει σπάνιες αγιογραφίες.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Διαφήμιση

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Διαφήμιση

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Διαφήμιση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Διαφήμιση