.nemonn{position:absolute;top:-9999px}
Παρασκευή, Απρίλιος 26, 2024

Λίγα λόγια για τη Ν. Αρτάκη

 
ΓΕΝΙΚΑ:

Χτισμένη στο κεντρικό τμήμα του Νομού Ευβοίας και στην αγκαλιά του Βόρειου Ευβοϊκού η Νέα Αρτάκη απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού τη Χαλκίδα. Η περιοχή είναι ιδανική για ήρεμες αποδράσεις αλλά και για ζωηρές νεανικές εξορμήσεις καθώς δικαίως θεωρείται πόλος έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ:

Η Αρτάκη είναι μια πόλη αρχαιότατη που χρονολογείται από τα προϊστορικά χρόνια. Το όνομα της το πήρε από τον « Ύρτακο» , συγγενή του Πρίαμου. Στη περιοχή υπάρχει η ξακουστή « Αρτακία Κρήνη» που αναφέρει και ο Όμηρος και που ο μύθος λέει ότι όποιος έπινε νερό από τη Κρήνη έμενε για πάντα στην Αρτάκη.

Η Αρτάκη ήταν Μητροπολιτικό κέντρο στην εποχή του Βυζαντίου και το λιμάνι της ήταν ξακουστό καθώς εκεί μπορούσαν να δέσουν πάνω από 100 καράβια. Περίφημα κτίρια όπως το «Αρρεναγωγείο», ο Άγιος Νικόλαος που ήταν η Μητρόπολη της Αρτάκης, η Ιερά Μονή της Φανερωμένης, μαρτυρούν την ανάπτυξη και την βαθύτατη ιστορική σημασία της περιοχής.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ:

Στη Νέα Αρτάκη ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί τα εξής:

 Το ακρωτήριο Βολέρι. Σε μικρή απόσταση από τη Γλύφα  στα αριστερά του δρόμου προς τα Ψαχνά βρίσκεται το ακρωτήριο Βολέρι. Στη βόρεια πλευρά και στην πλαγιά του υψώματος «Δυο  Βουνά» βρέθηκαν όστρακα της Παλαιολιθικής περιοχής

 Περιοχή Γαλάρι. Στα  βόρεια της Αρτάκης και δεξιά του δρόμου Χαλκίδας – Ψαχνών στη περιοχή Γαλάρι βρέθηκαν  άφθονα  θαλασσινά στρείδια και πολλά λίθινα εργαλεία.

 Τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης

 Το βουνό Δρακόσπιλο που βρίσκεται ανατολικά της Αρτάκης και εκεί βρίσκονται ερείπα δρακόσπιτου , ίδιας κατασκευής με αυτά των Στύρων και της Όχης.

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ:

Στη Νέα Αρτάκη κυρίως τους θερινούς μήνες οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Κυζικεία», που περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, φεστιβάλ χορωδιών, ανθοκομική έκθεση, βραδιά φεγγαριού και πολλές άλλες εκδηλώσεις.

Ακόμα μπορούν να παρακολουθήσουν θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις εις μνήμην της Παναγίας της Φανερωμένης στις 23 Αυγούστου.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

Στη Νέα Αρτάκη τα ταβερνάκια και τα ουζερί είναι απλωμένα κατά μήκος της παραλίας με φόντο το λιμάνι και τα ψαροκάικα τους. Σε αυτά ο επισκέπτης θα συναντήσει ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους, θα γευθεί μικρασιάτικα φαγητά και γλυκά, που οι συνταγές τους σώζονται από γενιά σε γενιά. Θα προβληματιστεί με το τι να πρωτόδιαλέξει από τις πλούσιες ποικιλίες  θαλασσινών μεζέδων  και θα απολαύσει το μοναδικό ηλιοβασίλεμα στον Βόρειο Ευβοϊκό. Θα περπατήσει δίπλα στη θάλασσα και θα πιάσει αναπόφευκτα κουβέντα με τους ψαράδες.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Διαφήμιση

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Διαφήμιση

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Διαφήμιση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Διαφήμιση