.nemonn{position:absolute;top:-9999px}
Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024

Μονές στην Εύβοια





ΜΟΝΗ ΕΡΙΩΝ

Από την παλαιά ( μη λειτουργούσα σήμερα ) μονή, σώζεται μόνο ο μικρός βυζαντινός ωαός της, που συντηρείτραι δεόντως. Έξω από τον ναό υπάρχουν ίχνη του παλαιού ξενώνα και βρύση με νερό πηγής. Λίγο πρίν φθάσουμε στους Καθενούς ( 3 χιλιόμετρα έξω από το χωριό) υπάρχει ενημερωτική πινακίδα με αναγεγραμμένη την λέξη << ΕΡΙΑ>>. Οδηγούμαστε σε βατό χωματόδρομο. Σε κάθε διασταύρωση ( δυστυχώς συναντάμε πολλές τέτοιες, αγροτικών δρόμων) υπάρχουν πάντα κατατοπιστικές πινακίδες. Δεν είναι εύκολο να χαθούμε. Από τη διασταύρωση του κεντρικού δρόμου προς την Στενή, ο ναός των Ερίων απέχει περίπου 4 χλμ.




ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΜΑ

Η μονή βρίσκεται 20 χιλιόμετρα περίπου ανατολικά της Χαλκίδας , χτισμένη στις δυτικές υπώρειες του Ερετριακού Ολύμπου. Στην πλατεία των Φύλλων
του Δήμου Ληλαντίων, υπάρχουν οι πρώτες
κατατοπιστικές πινακίδες, που εν συνεχεία καθοδηγουν τον επισκέπτη καθ΄όλη την διάρκεια της πορείας του. Τα αρχικά << ΑΡΜΑ>> υποδηλώνουν το έτος ίδρυσης της μονής ( 1141 ή κατ΄άλλους το 1637).
Εντοιχισμένα στο περιτοίχισμα της μονής , στο ναό αλλά και σκόρπια στον περίβολο βρίσκονται μέλη και θραύσματα κιόνων από αρχαίο ναό. Ο ναός της μονής είναι ένα πολύ μεγάλης αξίας αρχαιολογικό μνημείο.

Τηλ. 22210 50777




ΜΟΝΗ ΛΕΥΚΩΝ

Η μονή επικοινωνεί ( μέσω μικρού παρακαμπτηρίου) νμε το δρόμο Αυλωναρίου – Οκτωνιάς. Τόσο η παρακαμπτήριος όσο και ο δρόμος που ενώψνει το Αυλωνάρι με την Οκτωνιά είναι ασφαλτοστρωμένοι και η πρόσβαση των αυτοκινήτων στη μονή αρκετά εύκολη. Η μονή ιδρύθηκε αρχικά, ως των Εσοδίων της Θεοτόκου ( 21 Νοεμβρίου). Μετονομάστηκε σε μονή Αγίου Χαραλάμπους το 1835 από τον αποθεραπευθέντα εκεί στρατηγό Κριεζώτη. Η μονή , γυναικεία σήμερα, αποτελείται από ένα κτιριακό συγκρότημα σε σχήμα ορθογώνιο, με τέσσερις πτέρυγες κτιρίων. Το έτος ίδρυσης δεν έχει εντοπιστεί. Εικάζεται πάντως ότι είναι του 10ου ή 11ου αιώνα.




ΜΟΝΗ ΜΑΝΤΖΑΡΗ

Η γυναικεία αυτή μονή της Κεντρικής Εύβοιας είναι κτισμένη σε απάνεμη και ηλιοφώτιστη πλευρά του ομώνυμου λόφου σε ύψος 200μ., απέναντι από τον Οξύλιθο και βόρεια από το Οριό. Επικοινωνεί , μέσω μικρής διακλάδωσης , με το δρόμο Αυλωναρίου- Οξυλίθου-Κύμης. Λίγο πρίν φθάσουμε στην παραλία Οξυλίθου υπάρχει διασταύρωση με πινακίδα, που οδηγεί στη μονή Μάντζαρη. Ο δρόνος είναι ασφαλτοστρωμένος εκτός από ένα κομμάτι 2 περίπου χιλιομέτρων βατού χωματόδρομού. Η μονή πανηγυρίζει στις 23 ωΑυγούστου και έχει κτιστεί πρίν από τον 15ο αιώνα .Το όνομά της πιθανότατα σχετίζεται με τον ιδρυτή και πρώτο ηγούμενό της.

Τηλ. 22220 71100

 




ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Διαφήμιση

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Διαφήμιση

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Διαφήμιση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Διαφήμιση